India

Het land waar de koeien heilig op straat lopen, de stank van het vuilnis soms onverdraaglijk is en je als vegetariër op het goede adres bent. Hier val je echt van de ene in de andere verbazing. Met stomheid geslagen maakte ik het volgende mee. Een koe doet zijn staart omhoog en laat een straal felgele plas lopen. Midden op straat, maar ach, zo gaat dat. Een man rent zijn winkel uit richting de koe. Hij wil vast niet dat zijn stoepje vies wordt. Oh, wat doet hij nu? Zijn handen vormen een kommetje, hij vangt de plas op en drinkt het gulzig naar binnen. Zijn geluk kon niet meer stuk. Ik daarentegen kon geen woord meer uitbrengen. Gebeurde dit echt? Welkom in India.
9

Praktische informatie

  • Visum: Om India in te kunnen heb je een visum nodig. Dit is best een geregel, dus wees er op tijd bij. Start je aanvraag bij VSF Global. Reken erop dat de kosten van een visum rond de €90 liggen. Ook moet je naar de ambassade in Den Haag afreizen. Mocht je per vlucht India binnenkomen, is er een optie om een E-Visum aan te vragen.
  • Geld: Er zijn overal in India ATM’s. Onderhandelen is normaal, dus zorg dat je afdingt voor een juiste prijs. En niet een beetje afdingt, maar hard afdingt. Als Indiërs buitenlanders zien, zien ze geld. De Indiërs proberen het gewoon en zijn de beste acteurs. Verontwaardigde gezichten, ruzie… Uiteindelijk gaan ze akkoord en ben je zogenaamd weer beste vrienden. Maar kijk uit, we hebben vaak genoeg meegemaakt dat we een bedrag hadden afgesproken voor een tuktuk ritje, dat onze chauffeur halverwege ineens stopte om ons doodleuk te vertellen dat het een ander bedrag was. Houd voet bij stuk!
  • Eten: Wees voorzichtig met eten en drinken in India. Ik ben er goed ziek geweest en heb een parasiet mee naar huis genomen. Wat betreft het water, drink sowieso nooit uit de kraan! Let erop dat je eten, met name de groenten, gekookt is (niet rauw). Het eten in India is pittig. Zelfs al vraag je non-spicy eten, dan krijg je spicy eten. Wees voorbereid! Er staan veel verschillende gerechten op de menukaart met veelal ingewikkelde namen. Hier enkele termen die je vaak zult tegenkomen: ‘Chapati’ is een dun, plat brood, welke lijkt op een wrap. ‘Paneer’ is een soort gebakken kaas; gerechten met paneer zijn vrijwel altijd vegetarisch. ‘Dosa’ is een grote kaasachtige gevulde pannenkoek in de vorm van een driehoek. ‘Pakoda’ zijn gefrituurde gevulde deegrollen. ‘Thali’ is een geheel gerecht van rijst, chapati, curry en groenten. Een ander gerecht is ‘Kasmiri Dum Aloo’, een gevulde aardappel met cottage kaas en gedroogd fruit, gekookt als een curry. Een drankje dat je sowieso moet proberen is de lassi, een Indische yoghurtdrank vergelijkbaar met een milkshake. Met name de mango lassi is om te smullen!
  • Vervoer: De lokale bussen zijn zéér goedkoop. Ze zijn alles behalve comfortabel en de buschauffeur rijdt als een gek, maar het is de goedkoopste manier om het land mee rond te gaan. Daarnaast is het een ervaring op zichzelf… Een andere gebruikelijke manier om je te verplaatsen is de trein. Voor lange afstanden kun je ook een nachttrein pakken. Vraag altijd om een ‘upper bed’, zodat je in je slaap je spullen bij je kunt houden niemand makkelijk bij je spullen kan. Er zijn verschillende klassen om te kiezen. 2S = Second Sitting; deze stoelen zijn het goedkoopst. CC = Chair Car; luxere stoelen. SL = Sleepers Class; hier krijg je een bed, maar zijn er ook veel meer mensen dan bedden en is er geen airco. Het is dan ook goed mogelijk dat je bed in beslag wordt genomen door iemand anders. 3A = AC Third Class; je krijgt een bed, maar er kunnen ook mensen op de grond liggen in jouw cabine. Geen gordijnen, dus geen privacy. 2A = AC Second Class; een stuk duurder, maar wel maar vier mensen in een cabine en je hebt een gordijn. 1A = AC First Class; de meest dure en luxe optie. In je cabine slapen twee a vier mensen en in plaats van gordijnen kan deze coupé echt worden afgesloten. Voor korte ritjes gebruik je de tuktuk of riksja, die je werkelijk waar overal ziet rondrijden. Verder maken ze hier veel gebruik van de Uber, een app op je mobiel waar je wel internet voor nodig hebt. De Uber is soms zelfs goedkoper dan de tuktuk!
  • Kleding: Als vrouw wordt van je verwacht dat je je benen en armen bedekt, met name in het noorden van India. Dit is zeker niet altijd fijn met de hitte!

Grens over: Gorakhpur

Varanasi

Agra

Jaipur

Pushkar

Jaisalmer

Jodhpur

Udaipur

Kochi

Vypin Island

Alleppey

De route

Deze trip heb ik samen met mijn vriend beleefd. We zijn de maand mei 2017 geweest. India is enorm en daarom is het keuzes maken… Wij hebben besloten  om naar het hete  Rajasthan en het zuidelijke Kerala te gaan. Wees je ervan bewust dat de afstanden enorm zijn. In Rajasthan alleen al kun je maanden doortrekken. Behalve de woestijn van Jaisalmer is er weinig natuur. Het is het avontuur van de grote steden, van de chaos die je bij India verwacht. In Kerala is het leven wat gemoedelijker. Het klimaat is er vochtiger en de mensen zijn toegankelijker. En toch durf ik  na deze maand zeker niet te zeggen dat ik India ken. Ik voelde me in dit overweldigende land op en top toerist! Hoe goed je je ook wilt voorbereiden, je wordt hoe dan ook overvallen door  de grootsheid van dit land. 

Varanasi

 

Een ongelooflijk interessante stad! Hier ontmoet je de Indische mensen, de Indische cultuur en met name de Indische religie. Direct een praktische opmerking: Wees je er als vrouw van bewust dat je je benen en schouders dient te bedekken. Je kunt urenlang langs de Ganges rivier wandelen zonder dat het verveelt. Je kunt verdwalen in de smalle straatjes van de stad en tegen leuke eet- of drinkplekjes aanlopen. En ja, de straten zijn hier vies. Kijk uit voor koeienstront en plassende mannen. Een andere manier om Varanasi te bekijken is vanaf de Ganges zelf. Als je langs de rivier loopt zullen er constant mannen vragen of je met hun bootje mee wilt. Ik heb het lang afgehouden, maar ben uiteindelijk overstag gegaan. En eerlijk waar, ik vond het toch een beleving. Je ziet de stad vanuit een andere visie, waardoor je ook de schoonheid van de gebouwen ziet. Daarnaast is het een goede manier om alle Indiërs in de Ganges te zien zwemmen en te wassen.

 

Mensen vanuit heel India reizen af naar Varanasi. Vaak komen ze om hier te sterven, omdat vanuit hier de weg naar Nirvana, de hemel, is. Bij de Manikarnika Ghat kun je crematies van dode lichamen zien. Deze lijken worden door de familie naar deze Ghat gedragen, gewassen in de Ganges rivier en daarna verbrand. Wees je ervan bewust dat je alleen vanaf een afstand mag kijken en dat je géén foto’s mag maken. Dit is niet toegestaan en ook zeer respectloos. Het zal je misschien opvallen dat er alleen mannen bij deze crematies aanwezig zijn. Vrouwen zijn niet toegestaan, omdat de presumptie is dat vrouwen huilen en tranen zullen ervoor zorgen dat de dode niet naar Nirvana gaat.

 

Er is nog één zeer belangrijke Ghat, genaamd Dashashwamedh Ghat. Hier vindt iedere avond om 19 uur het Aarti ritueel plaats. Met dit ritueel bedanken de Indiërs de rivier de Ganges.

 

Een zeer goed verblijf in Varanasi is Ganpati Guesthouse. Niet goedkoop, maar de locatie langs de Ganges is perfect en de kamers zijn erg mooi. Wij hebben in Ganpati Home geslapen, een halve minuut lopen vanaf het guesthouse. Dit hoort er gewoon bij, maar is een stuk goedkoper. 1370 Rupee voor een tweepersoonskamer met airconditioning en privé badkamer, exclusief ontbijt.

 

Bij de achteruitgang van het Ganpati Guesthouse, richting de trappen, zit een klein caféetje. Hier kun je een heerlijk kaasplankje verkrijgen, mocht je dit als Nederlander missen! Wil je goed(koop) en vegetarisch Indisch eten, ga dan naar Niyati café. De ‘Dosa’ is hier heel goed. En dan de pizza… Dat is af en toe ook niet verkeerd natuurlijk. Vaatika café heeft een terras aan de Assi Ghat. Niet alleen de pizza is hier goed, ook de frappé (koude koffie) is zeker het proeven waard.

Agra

 

Deze stad is verschrikkelijk. Kom hier met de trein, pak een tuktuk naar de Taj Mahal, neem een tuktuk terug naar het treinstation en verlaat deze stad weer. Je kunt je grote koffer of backpack op het station veilig achterlaten tegen een kleine prijs. De entreeprijs om te Taj Mahal te zien is 1000 Rupee voor toeristen, inclusief een flesje water. Het kaartje koop je gewoon bij de ingang. Als je de Taj Mahal niet hoeft te zien, sla deze stad dan alsjeblieft over.

Jaipur

 

Een bijnaam van Jaipur is ‘de roze stad’. Nou, ik zie het niet. Mijn advies is om deze lelijke en lawaaiige grote stad over te slaan. Mocht je deze stad om welke reden dan ook graag willen bezoeken, raad ik Sunder Palace Guesthouse aan als verblijf. De kamers zijn ruim en schoon. Het guesthouse heeft een fijn dakterras, waar je ook kunt dineren. Het eten hier is verrukkelijk. Dichtbij vind je Nibs café & chocolatería. Een hip, mooi aangekleed caféetje voor een goede koffie. Een aanrader om te bezoeken is Hawa Mahal, het paleis van de wind. De architectuur van dit gebouw is prachtig.

 Pushkar

 

Pushkar is een kleinere stad en best gezellig. Er bevindt zich een groot meer in het midden en in de lange straten vind je allemaal kleding- en souvenir winkeltjes.

 

Is het zo heet dat je alleen maar aan een zwembad kunt denken? Narayan Guesthouse kost 400 Rupee per kamer per nacht, zonder ontbijt, en heeft een zwembad in de tuin! De prijs zegt wel voldoende… Wees gewaarschuwd, de kamers zijn allesbehalve luxe, best vies zelfs. Gelukkig is het zwembad schoon en de locatie ideaal.

 

Mijn favoriete café is Laura’s café, met name vanwege het mooie uitzicht over het meer en het goede ontbijt. Een andere aanrader voor een ontbijtje is Sonu Juice. Er staan slechts enkele plastic stoelen om te zitten, maar de ontbijt fruit bowl is enorm en zó lekker. Tegenover Sonu Juice vind je een falafel tentje. Ook hier zit je gewoon op plastic stoelen op straat, een heuse belevenis op zichzelf. Het eten wordt dan ook voor je neus bereid. Het restaurant Om Baba heeft een groot dakterras vanwaar je het straatleven goed kunt bekijken; leuk voor in de avond. Het eten is er goed en de eigenaren zijn aardig.

 Jaisalmer

 

Jaisalmer is een beetje een uithoek in Rajasthan, maar wel een heel bijzondere uithoek. Het Fort is werkelijk waar prachtig. Mijn advies is om hier gewoon lekker te verdwalen in alle smalle straatjes. Je kunt ook binnen de muren van het Fort slapen, maar wees je ervan bewust dat dit niet bijdraagt aan de toekomst van het bestaan van dit Fort. Er ontstaan meer en meer guesthouses binnen de muren, maar het oude watersysteem is hier niet voor ontworpen. Het gevolg is dat de muren langzaamaan worden aangetast. Je kunt dit vanuit de buitenkant ook zien. Uiteindelijk zullen de muren gaan verzakken. Denk dus aan de toekomst en het behoud van dit Fort en zoek een verblijfplaats buiten de muren. Een goed verblijf is Shahi Palace Hotel. Hier hebben wij ook een fantastisch uitje geboekt, namelijk de woestijn in per kameel. Je vertrekt in de middag, wegens de hitte, en slaapt ’s nachts in de woestijn. Ik vond het fantastisch. Samen zingen onder de heldere sterrenhemel, slapen met de kamelen als buren. Ik betaalde 1.550 Rupee voor deze activiteit. Het wordt ook door andere reisbureaus aangeboden, dus je kunt even op vergelijkingstour. En dan nog de beste eettip: The Surya. Een klein knus restaurant met een prachtig uitzicht en fijne sfeer.

Jodhpur

 

Nog een drukke stad in Rajasthan, met als bijnaam ‘de blauwe stad’. En blauw is ie! Vanuit guesthouse Singhvi’s Haveli Palace is je uitzicht over de blauwe gebouwen grandioos. Geen goedkoop verblijf, maar zeker een goede keuze. Wij regelden een kleine kamer voor 600 rupees per nacht. Neem een Thali als avondeten (300 rupee) en laat deze serveren op het dakterras, want tijdens de zonsondergang is de romantiek hier op zijn hoogtepunt!

 

Ga voor een koffie naar Café Royale op het plein van de klokkentoren. Geen goedkoop plekje, maar wel eentje waar je kunt neerploffen en heerlijk om je heen kunt kijken naar de markt en het stadsleven.

Udaipur

 

Een stad met een mega groot meer in het midden. Klinkt romantisch nietwaar? Helaas is het niet mogelijk om echt om dit meer heen te lopen. Er bevindt zich één koffiespot waar je buiten aan de waterkant kunt zitten, genaamd Jheel’s Ginger Coffee Bar & Bakery. Zeer goede koffie ook! Verder viel deze stad mij tegen. Er is niet veel te doen en de stad deed me vooral weer chaotisch en lawaaiig aan. Om deze reden koos ik dan ook even voor een rustig verblijf met zwembad. Ragniwas Palace Hotel is zeker niet low budget, maar met wat onderhandeling kwamen wij op 800 Rupee per nacht uit. Ik denk wel dat dit een uitzonderlijke situatie was, aangezien we in het extreme laagseizoen aan kwamen. Ze hebben ook een menukaart, maar het eten stelt niks voor. Als je een goede maaltijd wilt is Yummy Yoga echt fantastisch. De mannen die dit restaurant runnen zijn ontzettend vriendelijk en het eten is heerlijk.

Kochi & Vypin Island

 

Welkom in Kerala, het zuidelijke deel van India. Een totaal andere sfeer dan in Rajasthan. Rustiger en vriendelijker. Ook het klimaat is anders, het is hier duidelijk vochtiger.

 

Fort Kochi is het deel van de stad dat zich aan de haven bevindt. Dit is een sfeervolle buurt waarin je lekker rond kunt struinen. Guesthouse Good Karma Inn bevindt zich ook in dit gedeelte. Een fijn verblijf met een algemene ruimte om te relaxen, mét hangstoelen. Een leuk hipster café in Kochi is Loafers Corner Café. Je ziet hier veel jonge Indiërs. Zoals de naam al zegt zit het op een hoek. Neem een plekje in het raam of in de kleine achtertuin. Als je eten van goede kwaliteit wilt, ga dan naar Rasa Hotel. Iets prijziger, maar daar krijg je dan ook goed eten in een gezellig restaurant voor.

 

Ja, de pareltjes in het buitenland, daar doen we het allemaal voor, nietwaar? Voor mij was deze plek er een. Vanuit Kochi kun je een ferry pakken naar Vypeen Island. Als je het water bent overgestoken, pak dan de bus die de hoofdweg (63) omhoog rijdt. Op naar Chameleon Beach Lodge! Vanuit de bushalte is het nog een eind, dus bereid je voor op de wandeling of regel een ritje. Het verblijf is het waard. Aan de ene kant heb je de zee en aan de andere kant de backwaters. Vanaf het dakterras heb je een fantastisch plekje om in stilte te genieten van de zonsondergang. Ook kun je bij dit verblijf een scooter huren. Doe dit en verken het eiland, het is prachtig. Je kunt ook tegen betaling mee eten bij dit verblijf.

Alleppey

 

Alleppey staat vooral bekend om de backwaters. Er zijn dan ook veel activiteiten te doen in deze backwaters. Je kunt op een woonboot varen en overnachten, of je zoekt een guesthouse die zich letterlijk in de backwaters bevindt. Zorg er in ieder geval voor dát je die backwaters ingaat, want de natuur en het gezinsleven dat je hier ziet is bijzonder. Ik ben per kajak gegaan. Een voordeel van een kajak boven een woonboot is dat je smal genoeg bent om de kleinere kanalen in te varen. In deze smallere wateren vaar je langs allerlei huisjes en krijg je een inkijkje in het dagelijks leven van de mensen. Vrouwen die kleren wassen, kinderen die in het water aan het spelen zijn en mensen die de vis klaarmaken voor het avondeten. Ook het prijsverschil maakt het aantrekkelijk. Het verblijf op een woonboot is ontzettend duur. Maar nog belangrijker: de woonboten zijn slecht voor de natuur met hun motoren.

 

In deze stad is het niet direct duidelijk waar het nu te doen is, waar het centrum zich bevindt en waar je nu een slaapplek moet gaan zoeken. De verblijven zitten zeer verspreid over de stad en de afstanden zijn groot. Na een lange zoektocht ben ik bij Thom’s Beach Homestay uitgekomen. Dit is een van de goedkopere opties in de stad en de eigenaren zijn ontzettend aardig. Wees wel voorbereid, de mannelijke eigenaar is gek op kletsen! Voor 100 Rupee krijg je hier ontbijt. Mocht je de kajak trip willen doen, kan Thom dit voor je regelen. Hij kent iemand die bij Paddieland Tours werkt. Je betaalt dan 1500 Rupee per persoon voor een ochtend kajakken met gids en ontbijt. Vanuit dit verblijf ben je in twee minuten lopen op het strand. Alle Indische families gaan hier in de avonden naartoe, wat een gezellige sfeer geeft bij zonsondergang.

 

Als je een fijn strandtentje zoekt voor een heerlijk hapje of drankje, ga naar Café Catamaran. Het eten is er heerlijk en de ijskoffie nog beter. De ober wees me zelfs op dolfijnen die langs zwommen. Hoe blij was ik! Je bent in India, dus een kookles is ook wel op zijn plek. Een hilarische ervaring beleef je bij Sea Shore Restaurant and Guesthouse. Gegarandeerd vermaak met deze familie. De man is een supergoeie kok en de curry die je uiteindelijk mag opeten is om je vingers bij af te likken. Wel uiteindelijk.. want het kost wat tijd! Wil je liever niet mee in de keuken staan, ga hier dan lekker een hapje eten.