Nepal

Nepal, het land van de indrukwekkende bergen en de bescheiden bevolking. Als je van hiken houdt, is dit de perfecte bestemming. Nepal is een land van eeuwenoude tradities, dus ook aan cultuur is hier voldoende te ervaren. Wees je wel bewust van de armoede van dit land als je deze kant op gaat. Het vervoer gaat langzaam doordat de wegen onverhard zijn en de accommodaties zijn vaak zeer basic.

9

Praktische informatie

  • Visum: Voor Nepal heb je een visum nodig, dit kun je bij aankomst op vliegveld Kathmandu regelen. Een visum van 15 dagen kost $25, een visum van 30 dagen kost $40 en een visum van 90 dagen kost $100. Zorg dat je een pasfoto bij je hebt. Het is ook een optie om thuis al een visum te regelen via het Consulaat in Amsterdam of in Brussel.
  • Geld: Er zijn overal in Nepal ATM’s. Onderhandelen is normaal, dus zorg dat je afdingt voor een juiste prijs.
  • Eten: Het eten in Nepal is pittig. Zelfs al vraag je non-spicy eten, dan krijg je spicy eten. Wees voorbereid! Het belangrijkste gerecht van Nepal is Dal Bhat. Dit is tevens het enige gerecht waarbij je altijd een gratis refill krijgt. De tweede naam van Dal Bhat is dan ook ’24 hours power’. Genoeg eten om mee vooruit te kunnen. Een andere lokale lekkernij is de momo. Gevulde deegvormpjes, die je kunt bestellen met verschillende inhoud en manieren van koken. Wat betreft het water, drink niet uit de kraan! Een drankje dat je sowieso moet proberen is de lassi, een Indische yoghurtdrank vergelijkbaar met een milkshake. Het wordt ook veel in Nepal verkocht. Met name de mango lassi is om te smullen.
  • Vervoer: De lokale bussen zijn zéér goedkoop. Ze zijn alles behalve comfortabel en de buschauffeur rijdt als een gek, maar het is de goedkoopste manier om het land mee rond te gaan. Daarnaast is het een ervaring op zichzelf… De straten in Nepal zijn van zand en de ramen in de bussen staan altijd open om de hitte tegen te gaan. Gevolg: Één grote stofbende waait de bus in. Je ziet veel Nepalezen met kapjes over de neus en mond. Koop er zelf ook een. Ik had namelijk binnen een week al bronchitis te pakken. Onze longen zijn dit niet gewend! Voor korte ritjes kun je ook met de taxi. Onderhandel voor een goede prijs.
  • Kleding: Als vrouw wordt van je verwacht dat je je benen en armen bedekt. Dit is zeker niet altijd fijn met de hitte! Met wandelen deed ik vaak wel een korte broek en hemdje of t-shirt aan, maar in de dorpen voel je de ogen op je branden.

Kathmandu

Bhaktapur

Nagarkot

Bandipur

Pokhara

Start hike: Nayapul

Dag 1 hike: Ulleri

Dag 2 hike: Ghorepani

Dag 3 hike: Tatopani

Dag 4 hike: Ghasa

Dag 5 hike: Tukuche

Dag 6 hike: Marpha

Dag 7 hike: Kagbeni

Dag 8 hike: Muktinath

Sauraha / Chitwan

De route

Deze trip heb ik samen met mijn vriend beleefd. We zijn de maand april 2017 geweest. In een maand tijd kun je veel van Nepal ontdekken. Na aankomst waren we beiden direct flink ziek, waardoor we een week in Pokhara zijn verbleven. De hike hebben we hierop aangepast. In plaats van twee volle weken zijn we negen dagen het Annapurna gebied in getrokken. Je zou deze rondreis dus in drie weken kunnen doen, afhankelijk van je tempo en mogelijke tegenslagen uiteraard!

Kathmandu

De hoofdstad van Nepal. En dat is te merken… Kathmandu is hectisch en lawaaiig. Alle auto’s rijden hier als gekken door elkaar. Als voetganger is dat oppassen geblazen, want er zijn geen voetpaden langs de wegen. De toeristische wijk van Kathmandu heet Thamel. Hier vind je de meeste slaapplekken, restaurants en winkels. Mijn favoriete restaurant hier is Black Olives. Het eten is verrukkelijk en er hangt een romantische sfeer in de avond. Als je van koffie houdt, is Pumpernickel Bakery een aanrader. Een goede cappuccino achterin de tuin, eventueel met een broodje of gebakje.  

De beste manier om de stad te leren kennen is via de Free Walking Tour. In enkele uren neemt de gids je mee naar allerlei leuke plekken van Kathmandu. De naam van deze gids is Shiva. De tour vindt plaats op maandagen, woensdag en zaterdagen om 09:00 uur ’s ochtends en 15:00 uur ’s middags. Startplek: voor de ingang van de Garden of Dreams.  

Verder is de enorme en prachtige Boudhanath tempel zeker een bezoek waard. Als je een mooi zicht op deze stupa wilt hebben, ga dan naar Café La Casita. Je kunt hier uren zitten, kijkend naar de mensen die langslopen en rituelen uitvoeren. Daarnaast is een hapje of drankje in dit café zeker niet verkeerd!

Bhaktapur

 

Een compleet andere wereld dan Kathmandu. Je bevindt je in een oud dorp in plaats van in de grote stad. En Bhaktapur is mooi, echt mooi. De gebouwen geven je het gevoel alsof je je in Japan bevindt. Je betaalt NRs. 1500 om de stad binnen te komen. Met dit geld renoveren de Nepalezen dit dorp. Na de aardbeving van april 2015 zijn er veel gebouwen en huizen ingestort. Je ziet dan ook veel mensen aan het werk hier. Niet met graafmachines, maar met de hand…

Er zijn veel hotels en guesthouses in Bhaktapur. Ik sliep in Guesthouse Namasté Bhaktapur. De locatie is perfect, met uitzicht vanaf het dakterras over het prachtige plein Taumadhi Tole. We betaalden NRs. 1500 voor een tweepersoonskamer met privé badkamer en ontbijt. De mensen die hier werken zijn zeer vriendelijk. Ze nodigden me die avond uit om mijn verjaardag te vieren. Daarvoor namen ze allemaal hapjes en drankjes mee. Heel gastvrij en gul! Er is wel een maar: De bedden zijn ontzettend hard, alsof je op hout slaapt. Dit is helaas zeer normaal in Nepal, maar dat je bent voorbereid, het bed is niet comfortabel.

Nagarkot

Vanuit Bhaktapur kun je een bus pakken naar Nagarkot. Dit is een klein plaatsje in de bergen, van waaruit je de Himalaya kunt zien bij een heldere ochtend. Hotel At The End Of The Universe is een goeie slaapplek, met name vanwege het enorme terras met wijds uitzicht. Ze hebben een menukaart voor ontbijt, lunch en avondeten.

Vanuit Nagarkot kun je de Nature Trail doen, een leuke korte hike van 2,5 kilometer. Richting het einde van de wandeling kom je langs Nagarkot Naldum Village Resort, een verblijfplaats met restaurant genaamd Green Peace Restaurant. Loop hier bij een heldere lucht zeker even heen om van het overweldigende uitzicht vanaf hun balkon te genieten.  

Een andere hike is van Nagarkot naar Changu Nayaran. Prachtige route door een vallei waar je langs huisjes van de lokale bevolking loopt. De route duurt ongeveer 4 a 5 uur en als de zon schijnt is de wandeling zeker pittig. De zon brandt op je hoofd, dus bedek je hoofd en breng genoeg water mee. Eenmaal in Changu Nayaran aangekomen kun je vragen waar je de bus kunt nemen. Wij zijn vanuit hier met de bus naar Kathmandu gegaan. Onze grote backpack hadden we in Kathmandu achter gelaten en we hebben met de kleine rugzak een rondje Bhaktapur en Nagarkot gedaan.

 Bandipur

In het midden tussen Kathmandu en Pokhara vind je een vredig plaatsje in de bergen. Smalle straatjes en balkons vol bloemen. Weet je wel zeker dat je je niet in Frankrijk bevindt? Wat een totaal andere atmosfeer hier! De uitzichten rondom Bandipur zijn adembenemend, dus maak je klaar voor een wandeling bij zonsopkomst of een picknick bij zonsondergang.  

Een prima slaapplek is Red Rose. Deze zit aan de hoofdstraat en heeft een klein balkonnetje. NRs. 1000 voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer. We zijn uiteraard ook weer op zoek gegaan naar een leuk koffietentje. The Himalayan Café heeft goede koffie en lekkere taartjes. Je kunt kiezen tussen de zitplekken op straat of op het balkon aan de achterkant.

 Pokhara

Pokhara is de uitgangspositie voor veel wandelingen, maar daarnaast is het ook echt een leuk en relaxed plaatsje. Het is meer een straat, want alles wat je wilt bevindt zich aan één lange straat die langs een groot meer loopt. Het is ook wel echt een plek waar de hippies samenkomen, volgens mij wonen er hier genoeg! 

Alle bussen van Kathmandu naar Pokhara vertrekken om 07:00 uur ’s ochtends. Zorg dat je een zitplek reserveert. Er zijn veel busmaatschappijen die deze route afleggen, kijk uit dat je niet teveel betaalt. Onze host had tickets voor ons geregeld die NRs. 600 per stuk kostten.  

Zonder twijfel mijn allerbeste slaapplek in heel Nepal: Sweet Dreams Guest House. NRs. 800 voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Het uitzicht over het meer is prachtig, er hangen hangmatten voor de kamers en er is een dakterras. Ook kun je je flesjes gratis met gefilterd water vullen.  

Pokhara is toeristisch en daardoor heb je ook alle keus. Goede koffie, supermarkten, restaurants van allerlei soorten keukens. Hoe verder je richting het einde van de straat loopt, hoe goedkoper alles wordt.   In het begin van de straat vind je Himalayan Yava Coffee. Dit ziet eruit als een Starkbucks. Ze hebben er goede koffie, maar daar betaal je wel ook naar. Een stuk verderop in de straat, ter hoogte van het Sweet Dreams Guest House, zit the Java Coffee House. Een stuk goedkoper en eveneens heerlijke (ijs)koffie. Beide plekken hebben een balkon met mooi uitzicht over het meer.

Mis je brood? Er zit een Franse bakker in Pokhara, genaamd Café 17, die baguettes en croissants verkoopt. Een leuk plekje voor een westers ontbijt. Een andere fijne ontbijtplek is Umbrella Café. Er werken lieve mensen en het eten is goedkoop. Je kunt hier ook lekker avondeten. Helemaal aan het einde van de straat zit Old Star Family Café, een schattig goedkoop plekje voor in de avond. Je moet even wachten op je eten, maar het smaakt prima! Er is zelfs een buitenbioscoop, genaamd Movie Garden. Als je lekker in je hangmatje voor je kamer in Sweet Dreams Guest House zit, zie je in de avond plots veel mensen langstrekken. Ze gaan naar de film! Movie Garden ligt letterlijk naast het guesthouse. Elke avond draaien ze een andere film en je kunt zelfs pizza en bier bestellen voor tijdens de film. Op hun facebookpagina kun je meer informatie over het wekelijkse filmprogramma vinden.

Wat kun je eigenlijk doen in Pokhara? In het centrum valt er niet veel te ondernemen, behalve ontspannen en de horeca tentjes afgaan. Je kunt een bootje pakken om het meer op te gaan. Voor NRs. 1010 krijg je een boot met een mannetje die voor jou roeit. Er kunnen maximaal vier mensen in één bootje en iedereen moet een zwemvest huren voor NRs. 20. Je kunt naar de overkant van het meer varen en vanuit daar in één uur naar de World Peace Pagoda wandelen. Daar krijg je als beloning een prachtig uitzicht. Verder zie je elke dag genoeg paragliders vliegen. Het wordt dan ook volop aangeboden in Pokhara. Ik betaalde 50 euro voor transport, 20-30 minuten paragliden en een cd met foto’s en filmpje van het avontuur. Op een heldere dag heb je vanuit je zitje in de lucht een prachtig uitzicht over de bergen.

Annapurna circuit

Voor veel mensen is Pokhara het start- en eindpunt van een trekkingstocht. Alles dat je nodig hebt om te gaan hiken kun je hier kopen of huren, dus maak je vooral geen zorgen als je iets vergeten bent. Je kunt je eigen hike organiseren of je kunt dit laten doen. Als je graag wat hulp wilt, ga dan naar Step By Step Treks & Adventure. De eigenaar is aardig en weet ontzettend veel over de omgeving. Je kunt hier langs voor advies, voor een georganiseerde trip en voor het paragliden. Er zijn zoveel opties voor korte en lange hikes!

Of je nu zelf gaat of met een organisatie, je moet altijd een ‘permit’ regelen om het berggebied te kunnen betreden. Zorg dat je enkele pasfoto’s en je paspoort meeneemt. Ook dit geregel kun je overlaten aan een organisatie als je dat wil. Het kantoor om de permit te verkrijgen is best een eind lopen. Wat zijn de kosten voor de entree? Je betaalt NRs. 2000 entreekosten voor het Annapurna, Manaslu en Gaurishankar gebied. Daarnaast moet je nog een TIMS kaart aanschaffen, welke ongeveer hetzelfde kost.

Mijn vriend en ik besloten om een goede map te kopen en zelf op pad te gaan. Het startpunt voor veel hikes is Nayapul. Een taxi hiernaartoe kost ongeveer NRs. 1700. Vanuit het eindpunt, Besi Sahar, kun je in 3 a 4 uur terug met de bus. Zorg dat je genoeg geld meeneemt voor onderweg, want er zijn nergens pinautomaten! Je hoeft van tevoren geen slaapplekken te reserveren. Het is juist beter om dit niet te doen, want er valt altijd wat te regelen. Probeer om een deal te maken: “Als we avondeten en ontbijt afnemen bij het guesthouse, mogen we dan gratis overnachten?” Dit lukt niet altijd, maar zeker wel tegen een goede prijs zoals NRs. 100 of 200 voor de kamer. Verwacht geen luxe verblijf onderweg! De guesthouses zijn zeer basic en warm water bij de douche is een uitzondering.  

Onze route zag er anders uit dan die van anderen. Veel mensen lopen het Annapurna circuit rond. Wij liepen al die mensen tegemoet, doordat wij bij hun eindpunt zijn gestart. Dit was enerzijds heel leuk omdat we uren konden lopen zonder andere wandelaars tegen te komen; zij kwamen vanuit de andere kant en ontmoetten we dus steeds halverwege de dag een keer. Anderzijds was het vanuit deze kant vrijwel onmogelijk om de Thorung La pas over te komen, dus hebben we aan het eind een bus terug naar het startpunt genomen in plaats van het hele circuit afgelopen te hebben.   Onze start vond plaats in Nayapul.

Dag 1: Naar Ulleri. Reken op flink veel trappen!

Dag 2: Nog meer trappen! Op naar Ghorepani. Een gezellig guesthouse is Hungry Eye. Er staat een kachel in de woonkamer, waar iedereen ’s avonds gezellig omheen zit. We konden hier gratis verblijven als we avondeten namen.

Dag 3: Om 04:45 uur ’s ochtends gaat de wekker. Op naar Poon Hill voor de zonsopkomst. Iedereen die in Ghorepani slaapt gaat dit doen, dus je loopt in een lange stoet naar boven. Hierna zijn wij doorgelopen naar Tatopani. Een lange weg bergafwaarts, zwaar voor de knietjes. Er zijn niet veel verblijfplaatsen in Tatopani. Dhaulagiri Lodge zag er leuk uit, maar de eigenaar was zeer onaardig en een overnachting relatief duur. We zijn aan de overkant hiervan beland, bij Hotel Himalaya, voor NRs. 200. Niets bijzonders.

Dag 4: Op naar Ghasa.

Dag 5: Een lange dag naar Tukuche. Als dit te ver is, ga dan naar Larjung. Een aanbeveling voor een slaapplek in Tukuche is Tukuche Guesthouse, de leukste die we onderweg hebben gehad. NRs. 100 voor een kamer als je avondeten neemt. De kamers aan het dakterras zijn het mooist.

Dag 6: Na de vorige dag hebben we onszelf een ‘rustdag’ gegund, een korte wandeling naar Marpha. Dit stadje staat bekend om de appelboerderijen, dus probeer sowieso een appel crumble taart! We sliepen in Neeru Guesthouse voor NRs. 350, een gezellig plekje.

Dag 7: We hebben een alternatieve route gelopen vandaag, waarbij we van 2700 naar 3400 hebben geklommen, om vervolgens weer af te dalen naar 2800 meter. Een prachtige, maar heftige tocht. Eenmaal in Kagbeni hebben we geslapen bij Showboat Guesthouse. Gratis als je hier dineert. Dit is wel een ontzettend primitieve slaapplek op palen boven een koeienstal, dus daar moet je tegen kunnen. Het uitzicht tijdens het ontbijt maakt dit toch wel tot een pareltje.

Dag 8: Naar Muktinath. Een leuk guesthouse is The Paths of Dream, voor NRs. 200 inclusief eigen badkamer.

Dag 9: We wilden toch een poging wagen om de Thorung La pas over te gaan. Deze dag zijn we dan ook naar de hoogst mogelijke slaapplaats gegaan, op 4180 meter. We waren de enigen hier en het was ontzettend koud. De mensen die ons tegemoet liepen vanuit de pas vertelden ons dat we gek waren. Uiteindelijk hebben we een cola gedronken en zijn we omgekeerd. Bus naar Jomsom, vanuit waar we de ochtend erna een bus naar Pokhara konden pakken. Reken erop: A long and bumpy ride..

 Sauraha (Chitwan)

Smacht je naar het zien van wildlife? Dan ben je hier op de juiste locatie. De olifanten lopen hier op straat rond en er is een uitzichtpunt in Sauraha van waaruit je soms een neushoorn of krokodillen kan spotten.   Toch ben ik zelf wel erg sceptisch over de omgang met de olifanten, in mijn beleving worden ze erg slecht behandeld. De locals gebruiken haken achter de oren om de olifanten in controle te kunnen houden. Ze gaan de olifanten elke ochtend badderen in de rivier. Je kunt hier gratis naar kijken of je kunt tegen betaling het water in het helpen wassen. Ik vond het persoonlijk moeilijk om aan te zien.  

Er zijn genoeg slaapplaatsen te vinden in Sauraha. Ik koos voor Travellers Jungle Camp, die NRs. 880 per nacht kostte. Zowel dit verblijf als veel andere organisaties bieden tours aan, veelal zeer toeristische activiteiten voor veel geld. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om in zee te gaan met Jungle Guide Service. Dit zijn lokalen die worden ingezet als gids. Ze weten ontzettend veel van de natuur en de dieren. De toegang tot het park kost NRs. 1700 per persoon. Je kunt kiezen voor verschillende soorten excursies, ook meerdere dagen. Ik ben een halve dag de jungle in gegaan voor NRs. 1500 per persoon. Ik heb een neushoorn gezien, maar verder niets. Je moet erg veel geluk hebben om verschillende dieren te spotten. Een goedkopere optie is het huren van een fiets in het dorp en de rijstvelden verkennen. Ga wel in de ochtend, want het weer is warm en plakkerig. En uiteraard kan ik het koffietentje hier ook weer niet overslaan. Safari Café heeft goede (ijs)koffie!

Aangezien Sauraha dicht bij de grens met India ligt, is dit een goede plek om over te steken. Pak de bus naar Sanauli voor NRs. 600. In Sanauli moet je lopend de grens over en vanuit daar een volgende bus pakken om India in te gaan. Ik heb een bus naar Gorakhpur gepakt en ben daar weer overgestapt op de bus naar Varanasi. Gorakhpur is een chaotische en geen fijne plek om te zijn. Een lange vermoeiende reis, bereid je daarop voor.